Vrijdag 1 mei 2009

Terug programma

WAFELBANK

Investeringsbank voor micro-initiatieven

Vrijdag 1 mei - 13:00 – 20:00

Wafelbank Filiaal - Festivalcentrum

Het kapitaal van de Wafelbank bestaat uit datgene waar u werkelijk goed in bent. De bank werd opgericht in Londen in het financiële rampjaar 2008, en opende sindsdien haar deuren in Brussel en Berlijn. Ze biedt haar klanten een Belgische wafel in ruil voor een cheque met skills, vaardigheden, ambities of ideëen. Totnogtoe was de Wafelbank een spaarbank: cheques met skills werden geïncasseerd, en het verzamelde kapitaal werd aangeboden aan het publiek, in de hoop een afnemer te vinden.

Voor het Festival ondergaat de bank een re-branding: de Wafelbank wordt een investeringsbank. De bankiers hebben een portefeuille aan projecten samengesteld, en de bezoeker aan de bank kan nu zelf kiezen waarin zijn of haar talent geïnvesteerd wordt. Projecten in de portefeuille gaan van de voorbereiding van het MicroMarché marktgebouw op 2 mei, over ruilnetwerken tot kaders waarbinnen eigen projecten ontwikkeld kunnen worden.

Met Fou de Coudre

Fou de Coudre is een multidisciplinair theatercollectief dat performances, interventies en creatieve groepsbegeleidingen aanbiedt. Fou de Coudre staat voor verrassende prikkels geven, complexloos uit de bol gaan, gangbare patronen en denkbeelden op hun kop zetten en mensen uit hun dagelijkse sleur halen.

www.foudecoudre.be


WAFELBANK SKILL DATABASE


WAFELBANK INVESTMENT PORTFOLIO
PDF - 362.6 kB
portfolio wafflebank

- ‘U R the economy’-fonds Micronomics Festival 2010

- ‘New potential capital’-fonds MicroMarché

- ‘Bricolage’-fonds Foire aux Savoir-Faire – Markt van Leren Doen

-  ‘Green Propeller’-fonds I-propeller / Action&Innovation Lab

- ‘Play God’-fonds [uw eigen project]


WAFELBANK INVESTMENT BANK - QUESTION & ANSWER

- Is de WafelBank een internationale Bank? Ja de wafelbank is opgestart in London en heeft de deuren geopend in Berlijn en Brussel. We vinden het idee achter de bank fantastisch en willen dit lanceren op wereldschaal. Als we een kritische hoeveelheid mensen hebben “gewafeld” en er op die manier evenveel innovatieve projecten worden opgestart of versterk, achten we onszelf overbodig en heffen we de Bank op!
- Wat maakt de WafelBank anders dan andere banken? We zijn geen gewone bank. We bankieren niet met geld en ook niet met wafels – maar met talenten van mensen. Wij verzamelen vaardigheden. We moedigen mensen aan om hun talenten te beleggen in projecten – nieuwe of bestaande.
- Wat verkoopt de WafelBank? We verkopen niks! We bieden u een Belgische wafel in ruil voor een beetje tijd, voor een gesprek over uw talenten en vaardigheiden. Samen overlopen we een paar vragen en proberen we samen uw talenten en vaardigheden te definiëren. We kijken samen naar een portfolio van mogelijk projecten waarin u deze kan/wil investeren. Waarom? Voor het plezier, voor de leer-ervaring, om mensen te leren kennen, in ruil voor iets dat u zelf nodig hebt…Dit soort krediet kan u gewoon niet kopen!
- Hoe verlopen de transacties? Maak gebruik van het internet, de telefoon, de gouden gids, persoonlijke contacten, vrienden, maar vooral jezelf! Hou onze site: www.micronomics.citymined.org in de gaten.
- Biedt de WafelBank rekeningen voor kinderen en jongeren? We plannen de Future Human Capital account op de markt te brengen. ‘Capital’ gaat in dit geval opnieuw niet om geld, ook niet om wafels maar om mensen van alle leeftijden.
- Verschaft de WafelBank persoonlijk investeringsadvies? Natuurlijk, we doen niks anders. U komt naar ons voor een gesprek en we zoeken samen naar uw talenten en vaardigheden, definiëren ze zetten ze om in concrete investeringen -in tijd en energie- voor door de Bank aangeboden projecten. U kan eveneens bij de WafelBank terecht om uw eigen project of -idee aan te bieden en te laten opnemen in de inesteringsportefeuille.
- In hoeverre is de betrouwbaarheid van de projectenprotefeuille gegarandeerd? Het gaat niet over ons maar over u! Wat doet u graag? Waar bent u goed in? We brengen u in contact met de projecten, de echte investeringen doet u zelf!
- Hoe weet ik dat de WafelBank een echte bank is? Wat is eigenlijk een echte bank? Wat is een economische transactie? Kunnen we anders denken over economie, en dit niet alleen in tijden van economische crisis? Hoe bouwen we een kleinschalige alternatieve economie waarin geld niet de hoofdrol speelt? Zou deze Bank de bank van de toekomst kunnen zijn?
- Wie is de manager? Jij bent het!